T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

AVRUPA’DAN KÖYÜNE DÖNDÜ “GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİYLE HAYALLERİ GERÇEK OLDU”

Yayın Tarihi : 7.09.2018
AVRUPA’DAN KÖYÜNE DÖNDÜ
“GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİYLE HAYALLERİ GERÇEK OLDU”

Tarım ve Orman Bakanlığımızın Kırsal Kalkınma Yatırımları Genç Çiftçi Projesi kapsamında 3 yılda Kırşehir’de 394 çiftçiye 11 milyon, 820 bin  TL hibe desteği sağlandı.
Genç Çiftçi Projesi kapsamında  2017 Yılında İl  Müdürlüğümüzce  tamamı hibe olan 30 Bin TL  tutarında 500 tavuk alarak geçimini organik yumurtacılıktan sağlayan   bayan çiftçimiz Nuray Baltacı’nın yaşam hikayesi çok farklı. 2016 yılında Hollanda dan eşi ile birlikte köylerine  kesin dönüş yapan  Nuray Baltacı’nın hayatı  Genç Çiftçi Projesiyle değişti.
1981 yılında doğan Nuray Baltacı,  daha sonra evlenip eşiyle birlikte Hollanda’ya giderek orada yaşamaya başlamış. Sonradan oranın şartlarına uyum sağlayamayarak ailesiyle birlikte tekrardan Türkiye’ye dönen Baltacı,  Kırşehir’in Yeşiloba köyüne yerleşerek çok önceden beri hayalini kurduğu tavuk işletmesini Genç Çiftçi Projesiyle birlikte hayata geçirme fırsatı buldum. Avrupa dan köyüne dönen Baltacı, bu projeye nasıl başvurduğunu ve hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu  şu şekilde ifade etti;  ‘‘Hollanda dan Türkiye ye  döndüğümde  tv  den Tarım ve Orman Bakanlığının Genç Çiftçi Projesini  duyup  Kırşehir İl Müdürlüğüne gittim. 2017 yılında  tavuk yetiştiriciliği için  Genç Çiftçi Projesine başvurdum. Şartlarımın uymasıyla hibe almaya hak kazandım. Bu projeden önce evde küçük çaplı kümes hayvancılığı yaparken,  Genç Çiftçi  Projesiyle  beraber 500 tane tavuğa ve modern bir kümese  sahip oldum. Evin ihtiyaçları kadar üretirken projeden sonra birden evin geçimini sağlamaya başladım. Bu proje kapsamında 500 adet tavuk, alet, ekipman ve kümes desteği aldım. Buradan kazandığım parayla inşallah yakın zamanda çok daha büyük bir işletme kuracağım. Proje çıktıktan sonra kendi ayaklarım üzerinde durmaya başladım ve özgüvenim arttı. Üretimin en başında sonuna kadar her aşamasında kendim varım ve işimi çok severek yapıyorum. Hasta tavuklarla bebek gibi ilgileniyorum. Kümese girince tavuklarımın yedikleri yemden ve  hareketlerinden o gün kaç yumurta alacağımı biliyorum. Şuan günde ortalama 300 yumurta alıyorum ve aldığım anda yumurtalarımı hemen satıyorum.  Hatta gelen taleplere yetişemiyorum. Devletimiz çalışmak isteyenlere çok önemli destekler veriyor. Herkes desteklerden faydalanarak  kendi işini kurabilir. Böylelikle  hem aile , hemde ülke ekonomisine katkısı olur.  Bu projeyi hayata geçiren Bakanlığımıza ve ilk aşamadan sonuna kadar bizlere yardım eden başta Kırşehir Tarım ve Orman Müdürümüz Kenan ŞAHİN olmak üzere tüm personele sonsuz teşekkür ederim. Allah Devletimize zeval vermesin’’ dedi.