T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KOP Tarafından Kabul Edilen 3 Projemiz İlimize Büyük Katkılar Sunacak…

Yayın Tarihi : 7.11.2018
"KOP Tarafından Kabul Edilen 3 Projemiz İlimize Büyük Katkılar Sunacak…"
 
Konya Ovası (KOP) Projesi kapsamında  üç projemiz kabul edildi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz  rehberliğinde   ve İlçe Tarım ve Orman  Müdürlüklerimiz Proje Birimlerince   hazırlanarak Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresine sunulan 3 projenin  de kabul edilerek yakın zamanda hayata geçeceğini belirten İl Tarım ve Orman  Müdürümüz Kenan Şahin;  Boztepe İlçemiz  için “Tritikale Yem Bitkisi Yaygınlaştırma Projesi” ,  Kaman İlçemiz içinde “Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi Kullanımı” ve “KOP Destekliyor, Kaliteli Cevizlerle Sağlıklı Nesiller Yetişiyor” Projeleri ile bölgemizde farkındalık yaratacağız.  Üç projemizin  bedeli yaklaşık 500.000 TL olup,  bu bütçeyle çiftçilerimize kaliteli üretim, alternatif  ürün ve üretimde yeni teknolojilerle katkılar sunacağız” şeklinde konuştu.

Boztepe’ye 131.950,00TL’lik “Tritikale Yem Bitkisi Yaygınlaştırma” Projesi

Boztepe İlçesinde uygulanacak  Tritikale Yem Bitkisi Yaygınlaştırma Projesi ile  hayvancılıkta kaliteli kaba yem ihtiyacını gidereceklerini ifade eden İl Müdürümüz Şahin; “Hayvancılıkta kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamak suretiyle üretim maliyetlerini minimize etmek, et ve süt fiyatlarını bu anlamda aşağı çekerek ülke ekonomimize katkıda bulunmak , sulanmayan nadasa bırakılan alanları yeni üretim modelleri ve yeni ürünlere açmak için KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunulan “Tritikale Yem Bitkisi Yaygınlaştırma” Projesi kabul edildi.

131.950,00 TL’li bütçeli Tritikale Yem Bitkisi Yaygınlaştırma Projesi kapsamında tarlaların  ekiminden önce tritikale bitkisi hakkında projeye dahil edilecek kişilere teorik eğitim ve uygulamalı eğitim verilecek olup, Sivas Tarım işletmesi müdürlüğüne teknik gezi düzenlenecektir.
30 çiftçi ile yürütülmesi planlanan projede Boztepe merkezi ve köylerinde toplamda 3000 dekar tritikale tarlası oluşturulması planlanmaktadır.

Proje sonucunda alternatif ürünlere yönelimin artması, münavebenin sağlanması ve kuraklığa dayanıklı yem bitkileriyle kaba yem ihtiyacının karşılanması öngörülmektedir” dedi.

Kaman’a 355.989,00TL'lik 2 proje birden…

Kaman İlçemize 2 projenin birden çıktığını söyleyen İl Müdürümüz Kenan Şahin; “Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (KOP TEYAP) kapsamında 2018 Yılı Mali Destek Çağrı Programları için Kaman İlçemiz için  hazırlanan “Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi Kullanımı” ve “KOP Destekliyor, Kaliteli Cevizlerle Sağlıklı Nesiller Yetişiyor” Projeleri Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından kabul edilmiştir. İki projenin bütçesi  355.989,00TL olup, Kaman İlçemize  büyük katkılar sunacak projelerimizle üreticilerimize destek vereceğiz.
Kaman İlçe Müdürlüğümüz proje biriminin büyük gayretleri ile  hazırlanan “Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi Kullanımı” Projesi ile ilçemizde yem bitkisi üretimini artırmak, hayvancılıkta yem maliyetlerini düşürmek ve yenilenebilir enerji Kaynaklarının kullanımı yaygınlaştırılıp, çiftçilerin girdi maliyetlerini düşürmek amaçlanmıştır.  “Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi Kullanımı” projenin toplam bütçesi 118.776,00 tl’dir. Proje ile ilçemize 18 güneş panelinden oluşan 4 hp gücünde 2 adet mobil güneş enerji sistemi kazandırılacaktır. Proje kapsamına 15 çiftçiye tarım ve hayvancılık konularında eğitim ve eğitime katılan her bir çiftçiye uygulama amaçlı 10 dekar arazi için yem bitkisi tohumu proje kapsamında verilecek. Eğitimler sonrası yapılacak teknik gezi ile çevre illerdeki örnek işletmelere gidilecektir.

İlçe Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan  bir başka proje olan “KOP Destekliyor, Kaliteli Cevizlerle Sağlıklı Nesiller Yetişiyor” Projesi kapsamında vereceğimiz teknik bilgiler, makine ve ekipmanlarla kaliteli ve pazar değeri yüksek ürünler elde edilecektir. “KOP Destekliyor, Kaliteli Cevizlerle Sağlıklı Nesiller Yetişiyor” projesi toplam 237.213,65 TL bütçeli bir projedir. Projeden 5–20 da. TBS (Tarım Bilgi Sistemi) ne kayıtlı Ceviz bahçesi bulunan 18-50 yaşlarındaki çiftçilerimiz faydalanacaktır. Ceviz yetiştiriciliği konusunda 10 günlük toplam 80 saat teorik ve uygulamalı eğitimler verilecek olup, eğitimler sonunda kursiyerlerimize 30 ar  adet bahçe pülverizatörü,  soyma makinası ve bahçe bakım seti verilecektir. Eğitimler sonrası yapılacak teknik gezi ile  çevre illerdeki örnek bahçeler ziyaret edilecektir” dedi.