T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Son Günlerde Görülen Diken Kelebeği Hakkında Bilgilendirme

Yayın Tarihi : 19.04.2019
Son günlerde tarım arazileri, meralar, yol kenarları ve şehir içlerinde dahi her yerde kelebek uçuşlarını görmekteyiz. Özellikle çiftçilerimiz tarafından bu kelebek yoğunluğuna anlam verilmeye çalışılmakta, tarımsal üretime herhangi bir zararının söz konusu olup olmadığı merak konusu olmaktadır.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından ilgili araştırma enstitüsü ile yapılan görüşmede, türün bir göçmen kelebek türü olan Diken kelebeği ( Vanessa cardui ) olduğu , mevcut tarımsal yapıya zararının bulunmadığı bildirilmiştir.

Diken Kelebeği Kuzey yarıkürenin tamamı, Afrika ve Avustralya kıtaları ile küresel olarak en yaygın dağılış gösteren kelebek türlerindendir. Türkiye'nin tüm illerinde bulunmaktadır. Deniz seviyesi ile 3000 m arasındaki yükseltilerde uçarlar. Mart ve Kasım ayları arasında 3 veya 4 kuşak üremektedirler. Göçmen kelebeklerdir ve kış aylarında sıcak ülkelere (örn Afrika) göçerler. Ancak Türkiye'de kışları sıcak olan güney illerinde tüm mevsimlerde uçtukları görülebilmektedir. Diken kelebekleri adını aldıkları yaban dikenlerinde beslendikleri gibi yumurtalarını da bu bitkilere bırakırlar. Larvalar dikenin yapraklarıyla beslenir ve beyaz lifsi çadır görünümlü yuvalar örerler.
Erginleri çiçekli bitkilerde polenler ile beslenir, larvaları yaşam alanlarında (çayırlar, makilikler, yol kenarları) dikenlerde beslenerek yapraklarını yerler.

Son günlerde ilimizde yoğun bir şekilde görülen diken kelebeğinin kültür bitkilerine zirai açıdan zararı bulunmamaktadır. Tüm çiftçilerimize önemle duyurulur.