Tarım ve Orman Bakanlığının 25.02.2021 tarih ve 31406 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2021/7 tebliğ nolu Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi hakkında tebliğ hükümleri kapsamında, 09.01.2024 tarihinde yayınlanan 19.Etap Uygulama Rehberine göre; 2024 yılı müracaatları 09 Ocak'tan başlayarak 22 Şubat Perşembe günü mesai bitimine kadar İl Müdürlüğümüz Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğüne yapılacaktır.
KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ KAPSAMINDA BİREYSEL SULAMA SİSTEMLERİNİN DESTEKLENMESİ
Bakanlığımızca sulama yatırımlarını içeren modern basınçlı bireysel sulama sistemlerinin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanan "Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğin 2024 yılı 19.Etap Uygulama Rehberi yayınlanmıştır.
2024 yılı için müracaatlar; 09 Ocak’tan başlayarak 22 Şubat tarihi mesai bitimine kadar başvuru sahipleri tarafından dosya halinde tek nüsha olarak elden İl Müdürlüğüne teslim edilerek yapılacaktır.
Program kapsamında uygun olan yatırım konuları,
a) Tarla içi damla sulama sistemi kurulması,
b) Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması,
c) Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması,
ç) Tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması,
d) Lineer veya Center Pivot sulama sistemi kurulması,
e) Tamburlu sulama sistemi kurulması,
f) Güneş enerjili sulama sistemi kurulması.
g)Tarımsal Sulama Amaçlı Güneş Enerji Sistemleri
ğ)Akıllı Sulama Sistemler
Konularında gerçek ve tüzel kişilikler tarafından , %50 hibeden yararlanabilmek için ,başvuru ile ilgili bilgi ve belgeler ile İl Müdürlüğümüzün Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir.
Bakanlık Kayıt Sistemine ÇKS/TÜKAS kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişiler başvuruda bulunabilecektir. 13.01.2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda tanımlanan kolektif şirket, limitet şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler, ana sözleşmelerinde tarımsal üretim yapabileceklerinin belirtilmesi şartı ile tüzel kişilik olarak başvurabilir.
Gerçek kişiler ve yukarıda belirtilen şirketler kendilerine ait arazilerde veya yukarıda bahsedilen yatırım konularının (a),(b),(c) ve (ç) bentlerinde belirtilen yatırım konularında en az 5(beş) yıl ve üzeri süreyle (d),(e) ve (f) (g) ve (ğ) bentlerinde belirtilen yatırım konularında en az 10 (on) yıl ve üzeri süreyle noter onaylı kiralama yaparak başvuru yapabilirler. Sulama kooperatifleri ve tarımsal kalkınma kooperatifleri de ana sözleşmelerinde tarımsal üretim yapabileceklerinin yer alması şartıyla, kendilerine ait arazilerde veya kamu arazilerinde en az 10 yıl ve üzeri kiralama yaparak tüzel kişilik olarak başvuru yapabilirler.Program kapsamında gerçek ve tüzel kişiler için hibeye esas proje bütçelerinde üst limit 3.000.000 TL’yi geçemez. Mal alım bedellerinin bu miktarı aşması durumunda aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanır.
Yayınlanmış olan güncel Uygulama Rehberi'nde belirtilen belge ve dokümanlar esas alınarak hazırlanacak olan başvurulardan, değerlendirme süreci sonunda uygun bulunan yatırımların, yatırımcı ile hibe sözleşmesi imzalanmasını müteakip proje konusuna göre 45-60 gün içerisinde tamamlanması gerekmektedir.